Tízezrek mennek a kukába, ha nem figyelsz: ezt a 12 dolgot soha ne rakd a hűtőbe!

HelloVidék   
  Megosztom
Tízezrek mennek a kukába, ha nem figyelsz: ezt a 12 dolgot soha ne rakd a hűtőbe!

Havonta több kiló élelmiszer végzi a kukában a háztartásokban, ami elképesztően nagy mennyiség. Pedig egy kicsit több odafigyeléssel elkerülhetnénk a pazarlást, amivel szó szerint kihúzzuk a zsebünkből az ezreseket, hogy a szemetesbe dobjuk. Megmutatjuk, mi az a 12 élelmiszer, amit soha ne tároljunk hűtőben, mert ott károsodnak, és végül elkerülhetetlenül a szemétben landolnak.

Az élelmiszerpazarlás napjainkban jelentős környezeti probléma, visszaszorítása közös érdekünk, és egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy miként lehetne elejét venni. Világszerte az előállított összes élelmiszer közel egyharmadát dobjuk ki, pedig az élelmiszerek termeléséhez 1,4 milliárd hektár terület szükséges, ami a Föld összmezőgazdasági területének mintegy 30 százaléka. A fejlett országokban az összes élelmiszerpazarlás 40 százalékáért a háztartások a felelősek A fejlett országokban egy főre vetítve 105 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente, ezzel szemben Afrikában és Ázsiában ez az érték csak 8 kilogramm.

Ennek egy egy része elkerülhető, ha tudatosan tároljuk az élelmiszert, és csak azt tesszük a hűtőszekrénybe, ami oda való. Sokan azt gondolják, hogy mivel a hűtő megnöveli a legtöbb élelmiszer eltarthatósági idejét, így bármit belepakolhatnak a fridzsiderbe. Ez azonban nem így van, hisz létezik több olyan élelmiszer is, amelyiknek kifejezett árt, ha ott tároljuk.

Hazánkban először 2016-ban készítettek 100 háztartás bevonásával élelmiszerhulladék-felmérést a Nébih Maradék nélkül programjának a szakemberei. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték 165 háztartással.

Évente tehát egy főre vetítve mintegy 32-33 kilogramm olyan élelmiszerhulladék keletkezik hazánkban az összesen kidobott 65,5 kilogrammból, ami tudatosabb otthoni élelmiszer-gazdálkodással elkerülhető lett volna. Ráadásul ezzel egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot tudna megspórolni.

Itt a lista, hogy mit ne tegyél soha a hűtőbe

1. Kenyér

A hűtő gyorsan kiszárítja a kenyeret. Ha nem szeletelt szendvicskenyérről van szó, amit a következő néhány napban felhasználunk, a kenyeret tartsuk inkább hűvös, száraz helyen, vagy egészben tegyük be a fagyasztóba. Ha sütőben kicsit átmelegítjük, miután kiolvadt, olyan lesz, mintha akkor sült volna ki a péknél! Napi szinten is megspórolhatunk így párszáz forintot.

2. Hagyma

A hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani. Még a felvágott hagymát se tegyük hűtóbe, inkább kockázzuk vagy karikázzuk fel, és fagyasszuk le adagonként. Havonta 500-1000 forintot megspórolunk így.

3. Fokhagyma

A fokhagymával ugyanez a helyzet, nem való a hűtőszekrénybe. A hideg, nyirkos levegőtől ugyanis csírázásnak indul.

4. Kávé

Ha a kávébabot vagy az őrölt kávét a hűtőbe tesszük, elveszti ízét, szagát pedig minden más élelmiszer át fogja venni. Ha nagyobb mennyiség van belőle, azt tároljuk a fagyasztóban, kis mennyiségben pedig tartsuk hűvös, száraz helyen.

5. Hidegen préselt olaj

Az olaj a hűtőben kicsapódik és szilárdabb, vajhoz hasonló állagot vesz fel, ami nagyban rontja a minőségét. Ezért érdemes minimum 12 Celsius fokos környezetben tárolni.

6. Bazsalikom, fűszernövények

Inkább tartsuk a bazsalikomot és a többi zöld fűszernövényt egy pohár hideg vízben, mint a vágott virágot. A hűtőben gyorsan hervadnak, és átveszik más élelmiszerek szagát.

7. Méz

A túlságosan meleg, illetve a túlságosan hideg is befolyásolhatja a méz ízét és állagát, így se hűtőszekrénybe, se pedig a tűzhely közelébe vagy közvetlen napfényre ne tegyük. A legjobb helye a kamrában vagy egy polcon van, de mindenképp szobahőmérsékleten tároljuk. A méz hideg hatására, illetve az idő múlásával kikristályosodhat, ez azonban nem befolyásolja sem az élvezeti értékét, sem pedig az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

8. Burgonya

Ha 7 fok alatti hőmérsékleten tartjuk, a burgonyának megváltozik az íze. Tároljuk papír zacskóban egy nem hideg helyiségben. A benne lévő keményítő a hideg levegő hatására kövecsessé válik, ez azonban a kisebbik baj, nagyobb gond, hogy a hűtés közben a krumpliban keletkező anyagból sütés közben káros vegyület keletkezik, ami megnöveli a rák kockázatát.

9. Avokádó

Ez a kényes zöldség hamar megpuhul és megfeketedik, majd penészes lesz a belseje, ha a hűtőben tartjuk, sokkal hamarabb megpuhul. Inkább a konyhában vagy a kamrában tároljuk egy gyümölcskosárban vagy papír zacskóban.

10.Csokoládé

Alacsony hőmérsékleten a cukorkristályok felszínre kerülnek, és a csokoládé veszít az ízéből, ráadásul a kakóvaj kiválhat belóle, és lerakódik a felszínén. Amitől már nincs akkora kedvünk ahhoz, hogy kicsit nassoljunk belőle. A hűtőben tárolt csoki nem olyan ízletes, kivéve, ha kifejezetten jégcsokiról van szó.

11.Trópusi gyümölcsök

Nálunk igencsak borsos áron kaphatóak a trópusi gyümölcsök, és hatalmas bosszúságot okoz, ha a hűtőszekrényben rothadásnak indulnak. Márpedig ez a hűtőben könnyen bekövetkezik. Inkább csomagoljuk papírba őket, és tároljuk egy ne túl hideg, de száraz környezetben.

12. Paradicsom

Talán sokan nem is tudják, de a paradicsomnak sem tesz jót a hűtőszekrény hideg és nyirkos mikroklímája. Az alacsony hőmérséklet ugyanis befolyásolja a paradicsom állagát, és az ízét is elveszíti tőle.

12. Banán

A banán a hűtőben nagyon hamar megbarnul, és az íze is megváltozik, sajnos nem pozitívan. Márpedig ez egy kiló banán esetében már 500 Ft kárt, és fölöslegesen kidobásra ítélt élelmiszer-hulladékot jelent. A legideálisabb, ha szobahőmérsékleten tartjuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hűtő

hűtőszekrény

tárolás

élelmiszer

pazarlás

helyes tárolás

méz

kenyér

bazsalikom

csokoládé

kávé

banán

paradicsom

burgonya

hagyma