Tízezrek mennek a kukába, ha nem figyelsz: ezt a 12 dolgot soha ne rakd a hűtőbe!

HelloVidék   
  Megosztom
Tízezrek mennek a kukába, ha nem figyelsz: ezt a 12 dolgot soha ne rakd a hűtőbe!

Havonta több kiló élelmiszer végzi a kukában a háztartásokban, ami elképesztően nagy mennyiség. Pedig egy kicsit több odafigyeléssel elkerülhetnénk a pazarlást, amivel szó szerint kihúzzuk a zsebünkből az ezreseket, hogy a szemetesbe dobjuk. Megmutatjuk, mi az a 12 élelmiszer, amit soha ne tároljunk hűtőben, mert ott károsodnak, és végül elkerülhetetlenül a szemétben landolnak.

Az élelmiszerpazarlás napjainkban jelentős környezeti probléma, visszaszorítása közös érdekünk, és egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy miként lehetne elejét venni. Világszerte az előállított összes élelmiszer közel egyharmadát dobjuk ki, pedig az élelmiszerek termeléséhez 1,4 milliárd hektár terület szükséges, ami a Föld összmezőgazdasági területének mintegy 30 százaléka. A fejlett országokban az összes élelmiszerpazarlás 40 százalékáért a háztartások a felelősek A fejlett országokban egy főre vetítve 105 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente, ezzel szemben Afrikában és Ázsiában ez az érték csak 8 kilogramm.

Ennek egy egy része elkerülhető, ha tudatosan tároljuk az élelmiszert, és csak azt tesszük a hűtőszekrénybe, ami oda való. Sokan azt gondolják, hogy mivel a hűtő megnöveli a legtöbb élelmiszer eltarthatósági idejét, így bármit belepakolhatnak a fridzsiderbe. Ez azonban nem így van, hisz létezik több olyan élelmiszer is, amelyiknek kifejezett árt, ha ott tároljuk.

Hazánkban először 2016-ban készítettek 100 háztartás bevonásával élelmiszerhulladék-felmérést a Nébih Maradék nélkül programjának a szakemberei. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték 165 háztartással.

Évente tehát egy főre vetítve mintegy 32-33 kilogramm olyan élelmiszerhulladék keletkezik hazánkban az összesen kidobott 65,5 kilogrammból, ami tudatosabb otthoni élelmiszer-gazdálkodással elkerülhető lett volna. Ráadásul ezzel egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot tudna megspórolni.

Itt a lista, hogy mit ne tegyél soha a hűtőbe

1. Kenyér

A hűtő gyorsan kiszárítja a kenyeret. Ha nem szeletelt szendvicskenyérről van szó, amit a következő néhány napban felhasználunk, a kenyeret tartsuk inkább hűvös, száraz helyen, vagy egészben tegyük be a fagyasztóba. Ha sütőben kicsit átmelegítjük, miután kiolvadt, olyan lesz, mintha akkor sült volna ki a péknél! Napi szinten is megspórolhatunk így párszáz forintot.

2. Hagyma

A hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani. Még a felvágott hagymát se tegyük hűtóbe, inkább kockázzuk vagy karikázzuk fel, és fagyasszuk le adagonként. Havonta 500-1000 forintot megspórolunk így.

3. Fokhagyma

A fokhagymával ugyanez a helyzet, nem való a hűtőszekrénybe. A hideg, nyirkos levegőtől ugyanis csírázásnak indul.

4. Kávé

Ha a kávébabot vagy az őrölt kávét a hűtőbe tesszük, elveszti ízét, szagát pedig minden más élelmiszer át fogja venni. Ha nagyobb mennyiség van belőle, azt tároljuk a fagyasztóban, kis mennyiségben pedig tartsuk hűvös, száraz helyen.

5. Hidegen préselt olaj

Az olaj a hűtőben kicsapódik és szilárdabb, vajhoz hasonló állagot vesz fel, ami nagyban rontja a minőségét. Ezért érdemes minimum 12 Celsius fokos környezetben tárolni.

6. Bazsalikom, fűszernövények

Inkább tartsuk a bazsalikomot és a többi zöld fűszernövényt egy pohár hideg vízben, mint a vágott virágot. A hűtőben gyorsan hervadnak, és átveszik más élelmiszerek szagát.

7. Méz

A túlságosan meleg, illetve a túlságosan hideg is befolyásolhatja a méz ízét és állagát, így se hűtőszekrénybe, se pedig a tűzhely közelébe vagy közvetlen napfényre ne tegyük. A legjobb helye a kamrában vagy egy polcon van, de mindenképp szobahőmérsékleten tároljuk. A méz hideg hatására, illetve az idő múlásával kikristályosodhat, ez azonban nem befolyásolja sem az élvezeti értékét, sem pedig az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

8. Burgonya

Ha 7 fok alatti hőmérsékleten tartjuk, a burgonyának megváltozik az íze. Tároljuk papír zacskóban egy nem hideg helyiségben. A benne lévő keményítő a hideg levegő hatására kövecsessé válik, ez azonban a kisebbik baj, nagyobb gond, hogy a hűtés közben a krumpliban keletkező anyagból sütés közben káros vegyület keletkezik, ami megnöveli a rák kockázatát.

9. Avokádó

Ez a kényes zöldség hamar megpuhul és megfeketedik, majd penészes lesz a belseje, ha a hűtőben tartjuk, sokkal hamarabb megpuhul. Inkább a konyhában vagy a kamrában tároljuk egy gyümölcskosárban vagy papír zacskóban.

10.Csokoládé

Alacsony hőmérsékleten a cukorkristályok felszínre kerülnek, és a csokoládé veszít az ízéből, ráadásul a kakóvaj kiválhat belóle, és lerakódik a felszínén. Amitől már nincs akkora kedvünk ahhoz, hogy kicsit nassoljunk belőle. A hűtőben tárolt csoki nem olyan ízletes, kivéve, ha kifejezetten jégcsokiról van szó.

11.Trópusi gyümölcsök

Nálunk igencsak borsos áron kaphatóak a trópusi gyümölcsök, és hatalmas bosszúságot okoz, ha a hűtőszekrényben rothadásnak indulnak. Márpedig ez a hűtőben könnyen bekövetkezik. Inkább csomagoljuk papírba őket, és tároljuk egy ne túl hideg, de száraz környezetben.

12. Paradicsom

Talán sokan nem is tudják, de a paradicsomnak sem tesz jót a hűtőszekrény hideg és nyirkos mikroklímája. Az alacsony hőmérséklet ugyanis befolyásolja a paradicsom állagát, és az ízét is elveszíti tőle.

12. Banán

A banán a hűtőben nagyon hamar megbarnul, és az íze is megváltozik, sajnos nem pozitívan. Márpedig ez egy kiló banán esetében már 500 Ft kárt, és fölöslegesen kidobásra ítélt élelmiszer-hulladékot jelent. A legideálisabb, ha szobahőmérsékleten tartjuk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hűtő

hűtőszekrény

tárolás

élelmiszer

pazarlás

helyes tárolás

méz

kenyér

bazsalikom

csokoládé

kávé

banán

paradicsom

burgonya

hagyma