Megvan a nyertes: ilyen lesz idén az Országtorta! + képek

HelloVidék   
  Megosztom
Megvan a nyertes: ilyen lesz idén az Országtorta! + képek

2019-ben a Boldogasszony csipkéje lett Magyarország tortája, míg a cukormentes versenyzők között a Kicsi Gesztenye győzött - tette közzé a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

A testület bejelentése szerint idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a kitüntető címet, a cukormentes torták versenyét pedig Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt, ahol magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, amelyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén 31 torta közül választották ki a győztes süteményt, két fordulóval. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolás után javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat.

Az idei országtorta megalkotója, Tóth Norbert tavaly bronzérmet nyert az alkotásával. A torta neve, a Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezésére utal. A torta összes rétegében megtalálható a málna: egy torta több mint 600 gramm málnát tartalmaz. A rétegek között van egy roppanós, málnával átitatott piskóta, málnás-fehércsokis krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.

Budapest, 2019. július 31.
A dunaföldvári Tóth Cukrászda Boldogasszony csipkéje elnevezésű tortája, Magyarország tortája az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én.
MTI/Balogh Zoltán

A Magyarország cukormentes tortáját Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere alkotta meg a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Budapest, 2019. július 31.
A szegedi A Cappella Cukrászda Kicsi Gesztenye elnevezésű tortája, Magyarország cukormentes tortája az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én.
MTI/Balogh Zoltán

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában, amelyek listája itt lesz elérhető augusztus 14-től.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

torta

országtorta

magyarország tortája

ország tortája

augusztus 20

boldogasszony csipkéje

kicsi gesztenye

cukrász

cukrászat