Ezek a legfinomabb dunántúli ételek: itt vannak nagymamáink titkos receptjei

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfinomabb dunántúli ételek: itt vannak nagymamáink titkos receptjei

Magyarország különböző tájain járva kivételes helyi értékeket fedezhetünk fel, akár az építészetet, természeti adottságokat, kulturális kincseket vagy éppen a konyhaművészetet szemléljük. Számos egyedi recept fűződik tájegységeinkhez: a HelloVidék összegyűjtötte a legfinomabb ízeket a Dunántúlról.

Korábbi cikkünkben az Alföld legjobb ételeiről írtunk, amely Magyarország legnagyobb tájegységeként a magyar konyha kiemelkedő fogásainak otthona. A Dunántúl vagy Nyugat-Magyarország az ország nyugati területének elnevezése, ahol alföldi, dombvidéki és hegyvidéki tájak egyaránt megtalálhatók. A sokszínűség, amely a terület domborzatát jellemzi a gasztronómiában is megjelenik.

A gasztronómiailag három régióra osztható országrészen a hal, a vadhús, a burgonya és a káposzta is kedvelt alapanyagnak számít.

Dél-Dunántúl

A három megyét magában foglaló, egyszerre hegyes, dombos és sík Dél-Dunántúlt a Duna keletről és a Balaton északról határolja, így a halételek kiemelt jelentőséggel bírnak gasztronómiájában. A tolnai táj étkezési szokásait a Duna és a vadban gazdag gemenci erdő formálta. A dunai módra készülő egyben sült halak és a halászlé mellett a csuszás csibe is népszerű húsételnek számít, amelynek a csuszához azonban nem sok köze van, hiszen az étel valójában galuskával egyben főzött paprikáscsirke.

Csuszás csibe

Elkészítés:

Feldaraboljuk a megtisztított csirkét. a hagymát felkockázzuk, majd zsíron dinszteljük. Amikor megpuhult hozzáadjuk a paprikát és ráhelyezzük a csirkedarabokat. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a húst és a fűszerezés után lefedve főzzük kb. egy órát. Lisztből és tojásokból, csipet sóval kemény tésztát gyúrunk és csipetkét készítünk belőle, amit a húsos ételünkkel együtt puhára főzünk.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg tanyasi csirke,
  • 2 ek. zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csapott ek. őrölt piros paprika
  • só,
  • bors
  • 1 tk. szárított majoranna
  • 35 dkg liszt
  • 3 tojás

és a tálaláshoz ízlés szerint tejföl.

Somogyban népszerűek voltak a főzelékfélék is elsősorban a babból, - amit itt borsónak neveztek- készült törött borsó.

Baranyában jelentős volt a gyümölcstermesztés, így az alma és a körte frissen és aszalt formában is a mindennapi táplálkozás része lehetett, de a területen népszerűek voltak a tésztafélék és a levesek is. A Duna menti város, Mohács specialitásának számít a halászlé, amelynek a levét általában metélttésztával külön fogyasztják el a hústól a helyiek.

Nyugat-Dunántúl

Bármilyen hihetetlen a pozsonyi kifli névre hallgató karácsonyi finomság ötlete a helyi termények és a szomszédos Pozsony élelmiszereinek keveredésével a Nyugat-Dunántúlon született.

Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye, bár egy tájegységet alkotnak, konyhájukban meglepően sok különbség van. A zalai konyha leggyakrabban használt alapanyagai a kerekrépa, a burgonya, a kukorica, a gomba és a hajdina. Szegényebb vidékeken a hétköznapokon laktató, húsmentes ételek készítésére törekedtek, így gyakran csináltak kemencés lángost, kalácsokat, kenyereket, illetve a mindenki által ismert lisztes-krumplis egytálételt, a dödöllét.

A Kisalföld fogásai között megtalálható a főként lisztből készülő sterc, amelyet édesen vagy tejföllel, szalonnával, hagymával és káposztával sósan egyaránt tálaltak.

Közép-Dunántúl

A területhez tartozik Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye, amelynek gasztronómiáját nemcsak a Duna és a Balaton, hanem a Bakony és a Vértes erdői is meghatározták. A kedvelt kisebb vadakat, vadmadarakat gyakran szalonnával megtűzdelve, nyílt tűzön sütötték.

A halászlé változatos elkészítési módjai között szemezgetve egy dologban megegyeznek a vélemények: egy jó balatoni halászlé főzésénél egyharmad ponty, egyharmad ragadozó és egyharmad apró hal kerül a bográcsba.


Balatoni halászlé

Elkészítés:

A halat kifilézzük, majd darabolva és sózva a hűtőbe tesszük. A kockára vágott hagymát egy nagyobb lábasban olajon pároljuk és miután levettük a tűzről hozzáadjuk a piros paprikát, a csontokat, a hal fejét és a farkát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, illetve a fokhagymát. Beletesszük a felkockázott burgonyát, majd felöntjük 2 liter vízzel. Egy óra főzést követően kivesszük a burgonyát és átpasszírozzuk az alaplevet. Újraforrajuk és beletesszük a sózott halszeleteket és főzzük, amíg teljesen megpuhul. Utolsó lépésként pedig 1 dl balatoni fehér bort öntünk hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty
  • 2 db burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor (balatoni)
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek só
  • cseresznyepaprika

A húsmentes hétköznapokon népszerűek voltak a kásaételek és az aszalványból készült hideglevesek, amelyet Nemesvámos környékén dudogónak neveztek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

gasztro

dunántúl

gasztronómia

étel