Ezek a legfinomabb dunántúli ételek: itt vannak nagymamáink titkos receptjei

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfinomabb dunántúli ételek: itt vannak nagymamáink titkos receptjei

Magyarország különböző tájain járva kivételes helyi értékeket fedezhetünk fel, akár az építészetet, természeti adottságokat, kulturális kincseket vagy éppen a konyhaművészetet szemléljük. Számos egyedi recept fűződik tájegységeinkhez: a HelloVidék összegyűjtötte a legfinomabb ízeket a Dunántúlról.

Korábbi cikkünkben az Alföld legjobb ételeiről írtunk, amely Magyarország legnagyobb tájegységeként a magyar konyha kiemelkedő fogásainak otthona. A Dunántúl vagy Nyugat-Magyarország az ország nyugati területének elnevezése, ahol alföldi, dombvidéki és hegyvidéki tájak egyaránt megtalálhatók. A sokszínűség, amely a terület domborzatát jellemzi a gasztronómiában is megjelenik.

A gasztronómiailag három régióra osztható országrészen a hal, a vadhús, a burgonya és a káposzta is kedvelt alapanyagnak számít.

Dél-Dunántúl

A három megyét magában foglaló, egyszerre hegyes, dombos és sík Dél-Dunántúlt a Duna keletről és a Balaton északról határolja, így a halételek kiemelt jelentőséggel bírnak gasztronómiájában. A tolnai táj étkezési szokásait a Duna és a vadban gazdag gemenci erdő formálta. A dunai módra készülő egyben sült halak és a halászlé mellett a csuszás csibe is népszerű húsételnek számít, amelynek a csuszához azonban nem sok köze van, hiszen az étel valójában galuskával egyben főzött paprikáscsirke.

Csuszás csibe

Elkészítés:

Feldaraboljuk a megtisztított csirkét. a hagymát felkockázzuk, majd zsíron dinszteljük. Amikor megpuhult hozzáadjuk a paprikát és ráhelyezzük a csirkedarabokat. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a húst és a fűszerezés után lefedve főzzük kb. egy órát. Lisztből és tojásokból, csipet sóval kemény tésztát gyúrunk és csipetkét készítünk belőle, amit a húsos ételünkkel együtt puhára főzünk.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg tanyasi csirke,
  • 2 ek. zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csapott ek. őrölt piros paprika
  • só,
  • bors
  • 1 tk. szárított majoranna
  • 35 dkg liszt
  • 3 tojás

és a tálaláshoz ízlés szerint tejföl.

Somogyban népszerűek voltak a főzelékfélék is elsősorban a babból, - amit itt borsónak neveztek- készült törött borsó.

Baranyában jelentős volt a gyümölcstermesztés, így az alma és a körte frissen és aszalt formában is a mindennapi táplálkozás része lehetett, de a területen népszerűek voltak a tésztafélék és a levesek is. A Duna menti város, Mohács specialitásának számít a halászlé, amelynek a levét általában metélttésztával külön fogyasztják el a hústól a helyiek.

Nyugat-Dunántúl

Bármilyen hihetetlen a pozsonyi kifli névre hallgató karácsonyi finomság ötlete a helyi termények és a szomszédos Pozsony élelmiszereinek keveredésével a Nyugat-Dunántúlon született.

Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye, bár egy tájegységet alkotnak, konyhájukban meglepően sok különbség van. A zalai konyha leggyakrabban használt alapanyagai a kerekrépa, a burgonya, a kukorica, a gomba és a hajdina. Szegényebb vidékeken a hétköznapokon laktató, húsmentes ételek készítésére törekedtek, így gyakran csináltak kemencés lángost, kalácsokat, kenyereket, illetve a mindenki által ismert lisztes-krumplis egytálételt, a dödöllét.

A Kisalföld fogásai között megtalálható a főként lisztből készülő sterc, amelyet édesen vagy tejföllel, szalonnával, hagymával és káposztával sósan egyaránt tálaltak.

Közép-Dunántúl

A területhez tartozik Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye, amelynek gasztronómiáját nemcsak a Duna és a Balaton, hanem a Bakony és a Vértes erdői is meghatározták. A kedvelt kisebb vadakat, vadmadarakat gyakran szalonnával megtűzdelve, nyílt tűzön sütötték.

A halászlé változatos elkészítési módjai között szemezgetve egy dologban megegyeznek a vélemények: egy jó balatoni halászlé főzésénél egyharmad ponty, egyharmad ragadozó és egyharmad apró hal kerül a bográcsba.


Balatoni halászlé

Elkészítés:

A halat kifilézzük, majd darabolva és sózva a hűtőbe tesszük. A kockára vágott hagymát egy nagyobb lábasban olajon pároljuk és miután levettük a tűzről hozzáadjuk a piros paprikát, a csontokat, a hal fejét és a farkát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, illetve a fokhagymát. Beletesszük a felkockázott burgonyát, majd felöntjük 2 liter vízzel. Egy óra főzést követően kivesszük a burgonyát és átpasszírozzuk az alaplevet. Újraforrajuk és beletesszük a sózott halszeleteket és főzzük, amíg teljesen megpuhul. Utolsó lépésként pedig 1 dl balatoni fehér bort öntünk hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty
  • 2 db burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor (balatoni)
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek só
  • cseresznyepaprika

A húsmentes hétköznapokon népszerűek voltak a kásaételek és az aszalványból készült hideglevesek, amelyet Nemesvámos környékén dudogónak neveztek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

gasztro

dunántúl

gasztronómia

étel