Nagyot arattak a békésiek Stuttgartban: bejött a festett rizsből készített Monroe

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot arattak a békésiek Stuttgartban: bejött a festett rizsből készített Monroe

Öt ezüst-, két bronzéremmel és egy diplomával tért haza a Békés Megyei Culinary Team gárdája a stuttgarti 25. gasztroolimpiáról. A szakácsok elsősorban magyar, azon belül Békés megyei alapanyagokat használtak fel és a helyi értékek bemutatását kiemelten díjazta a zsűri. De talán az alkotások közül a legérdekesebb a fotóriporter 147 ezer festett rizsszemből összeállított Marilyn Monroe portréja volt - írja a beol.hu.

A lap szerint öt ezüst-, két bronzéremmel és egy diplomával tért haza a Békés Megyei Culinary Team gárdája a stuttgarti 25. gasztroolimpiáról. Eddig négy évente rendezték meg a különleges versenyt Erfortban, ám idén februárban Stuttgartban bírálták a nem hétköznapi fogásokat.

Kókuszzsírból megformálva mászott rá a vízibivalyra az oroszlán Ambrus György Krisztián alkotásában. Az ételszobrász otthon, a lakás egyik szobájában készítette hónapokon át a művét, Stuttgartban már csak kisebb simításokat hajtott végre rajta. A szavannák vadvilága című mestermunka ezüstérmet hozott a konyhára.

Tizenkét év alatt ez volt a hetedik világversenyünk, és úgy láttuk, néhány dologban a pontozásnál a zsűri visszatért a 2008-as kezdetekhez

– számolt be Ambrus György.

Elmondták, hogy azok az ételek arattak sikert a bírálóknál, melyek kizárólag természetes alapanyagokból készültek. A dísztálaknál is a korábbinál nagyobb méretű húsok, köretek kaptak magasabb pontszámot.

Mi Békés megye értékei közül használtunk a készítményeknél mangalicát, szürke marhát, vadaink közül jó néhányat és rögös túrót is. Erdélyt is képviseltük táljainkon, hiszen a vörös bogyós gyümölcsök és zöldfűszerek egy része onnan érkezett

- fogalmaztak.

A Zsadányban éttermet működtető Szeidler Zsolt mesterszakács két ezüstérmével a culinary team legeredményesebb versenyzője lett.

Egyik kollégánk lemondta a szereplést, helyette is elindultam, így két egymást követő napon állítottam ki az elkészített ételeimet és mindkét versenymunkámért ezüstérmet kaptam a zsűritől, ami minden várakozásomat felülmúlta

- mondta Szeidler Zsolt.

Piatkó Zsolt, Békéscsabán dolgozó mesterszakács szintén ezüstérmet szerzett. Kiemelte, hogy mindennapi munkájában is arra törekszik, hogy a vendéglátás legmagasabb színvonalát képviselje. Ehhez pedig szükség van arra a pluszra, amit például az olimpián látott.

A nemzetközi zsűri arra is odafigyel, mennyire hoznak újat, előre mutatót a gasztronómiában, az alapanyagok felhasználásában a versenyzők. A precizitás, az ételek kulináris és vizuális élményt nyújtó kidolgozása, tálalása nagyon fontos. A csapat szerint az olimpia is abba az irányba ment el, hogy olyan ételeket mutassanak be, amilyeneket a felszolgálók ki is vihetnének a mindennapokban a vendégeknek.

Fotósuk, Imre György szakács végzettséggel is rendelkezik, de a világversenyeken a gasztronómia művészeti irányát képviseli.

Először a technikát találtam ki, aztán kerestem hozzá témát. A békéscsabai Munkácsy múzeumban tartott Andy Warhol-kiállításon láttam a négy Marilyn Monroe-portrét, és a színésznő ábrázolása megfogott. Emellett Marilyn Monroe-t az egész világon ismerik

- mondta.

Az olimpikon tavaly november óta átlagosan naponta két órát dolgozott a művén. Egyedi technikával, természetes ételfestékekkel színezte be a 147 ezer rizsszemet. De megérte a munka, hiszen egy ezüst érmet hozhatott haza ő is.

Ambrus György szerint büszke lehet a gárda, hogy hét éremmel tért haza, ezzel tovább öregbítették hazánk, Békés megye jó hírét a a gasztronómia területén a világban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

étel

verseny

békés

békés megye