Hatalmas károkat okoznak a felelőtlen gyújtogatók: rengeteg állat és növény pusztul el miattuk

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas károkat okoznak a felelőtlen gyújtogatók: rengeteg állat és növény pusztul el miattuk

Tavasszal rengeteg helyen gyullad meg a nádas az eldobott csikkektől, gyufáktól. De sokan gondolják azt is, hogy a száraz növényzet meggyújtásával megszabadulhatnak az abban megbúvó kártevőktől sőt, a gazos területet is rendbe teszik ezáltal. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy természetkárosítást követnek el. Amennyiben ugyanis közelebbről megnézzük, rendkívül gazdag élővilág bújik meg a nádasokban, a száraz fűben.

A mezőgazdasági kultúrához köthető kártevők azonban általában nem ezeken a helyeken találhatóak, így az égetéssel nem oldódik meg ez a probléma.Sőt, öngólt rúgnak, akik tüzet gyújtanak a természetben, ugyanis éppen azokat a madarakat, kétéltűeket, rovarokat, hüllőket és emlősöket, valamint azok életterét és otthonát pusztítják el, amik gyérítenék a kártevőket

mondta Molnár Márton, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának titkára a nool.hu-nak.

Hozzátette, az április közepén fellobbanó láng még veszélyesebb, hiszen ekkor már vannak olyan madárfajok, amelyek fészket és abba tojásokat raktak. Mint mondta, törvény tiltja a védett állatfajok élőhelyének és egyedeinek elpusztítását, ezért természetvédelmi bírság szabható ki azokra, akik ennek ellenére meggyújtják a madaraknak és kétéltűeknek otthont biztosító nádasokat.

A közelmúltban történt egy kirívó tűzeset, ami különösen nagy kárt okozott a természeti értékekben. Kisterenye-Bányatelepnél, a Tarján-pataki mocsárként emlegetett nádas egésze leégett. A terület jó helyszínt biztosított egyesületünk oktató, bemutató tevékenységéhez. Madárgyűrűzéseket is szoktunk itt tartani. A természet rendkívül gazdag élővilágának mindennapjaiba engedett betekintést a nádas. Szürke gémek költőtelepének adott helyet, ahol nádi énekesmadarak, récék, sárszalonkák tömegei fordultak elő. Sőt fokozottan védett fajok, mint például a bölömbika is megtalálható volt ezen a területen. Tavasszal ugyan újra fog nőni a nád a felperzselt földön, azonban az nem lesz alkalmas fészkelésre. Ahhoz ugyanis többéves növényzet szükséges, ami fészekanyagként és búvóhelyül is szolgál a madaraknak. Hosszú idő kell ahhoz, hogy regenerálódni tudjon ez a terület

- magyarázta a szakember.

A kisterenyei élőhelyen annyi védett madárfaj fészkelt, hogy a tűzzel okozott természetvédelmi kár több millió forintra rúg. Ez már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, ami letöltendő, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható

- hívta fel az egyesület titkára, aki arra is kitért:

nagy probléma, hogy hazánk területén a vizes élőhelyek rohamosan tűnnek el, ami a nádi- és vízimadár-állomány jelentős csökkenését eredményezi. Ehhez a tendenciához járulnak hozzá a nádaségetések is. Éppen ezért lenne fontos, ha tudatosulna az emberekben, hogy a pusztítás, amit a tűzgyújtással okoznak, felborítja a természet egyensúlyát.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzgyújtás

tűzgyújtási tilalom

gyújtogatás

tűzeset

tűzesetek