Embertelen drágulás jöhet: ha májusra vége az árstopnak, ennyi lehet a liszt ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Embertelen drágulás jöhet: ha májusra vége az árstopnak, ennyi lehet a liszt ára

Az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható. Az árstop elvileg május 1-ig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban.

A malmok jelentős része most már feltöltötte búzakészleteit annyira, hogy június végéig meglegyen az őrléshez szükséges alapanyaguk – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Az is biztos ugyanakkor, hogy a nagy malmok visszafogták termelésüket, és június 30-ig kvótákat határoztak meg vevőiknek, akiket ez alapján, a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki – tette hozzá.

A szakember szerint a jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva. Mivel a piacon most 130-135 ezer forint a búza ára, ez csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is, és a drágábbak is.

Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának – amennyiért a malmok a zsákos kiszerelésű finomlisztet értékesítik – 200-220 forint körülire kell emelkednie, mivel a piacon az elmúlt hetekben kialakult, 130-135 ezer forintos búzaárak ezt követelik meg

– közölte a VG-vel.

A januári ár egyébként egy kilóra vetítve 145 forint körül volt, ezt emelték a közelmúltban 155-165 forint közé.

Az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható. Az árstop elvileg május 1-ig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban

– persze, ha az árbefagyasztást meghosszabbítja a kormány, akkor ez később következik be. A kisboltok most komoly veszteségeket könyvelhetnek el, míg a nagyobb árréssel dolgozó láncok nem feltétlenül – vélekedett Lakatos Zoltán. Az árstop feloldása miatti drágulás mellett azonban a fogyasztóknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés következik, amennyiben a malmok elérik a már említett 200-220 forint körüli átadási árakat.

Az árstop bevezetése óta – ami a lisztpiacon a BL 55-ös búza finomliszt árát maximálta az október 15-i árszinten – a kis kiszerelésű csomagolt lisztek átadási árai gyakorlatilag szinten maradtak, vagy csak „csendesen emelkedtek”. A kiskereskedők azzal védekeznek, az árstopos lisztből csak a korábbi átlagos mennyiséget rendelik. A malmok ezeknél a termékeknél is emelni szeretnének, de erre legfeljebb a nagyobb láncoknál van esélyük

- írták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

árstop

liszt ára

infláció