Magyarországot is eléri az évtized legnagyobb szaharai porvihara

24.hu   
  Megosztom
Magyarországot is eléri az évtized legnagyobb szaharai porvihara

Az évtized legmarkánsabb szaharai porviharos eseménye elérte Európát, ezt jelzik a narancssárgára színezett naplementék, az autók szélvédőjén látható vörös foltok és porcseppek, valamint a marsbéli tájra emlékeztető magashegységi hómezők, írja blogján Varga György, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, porviharkutató.

Azokat az észak-afrikai porforrásterületekről kiinduló intenzív porkifúvásos epizódokat nevezik szaharai porviharos eseménynek, melyek során a több ezer vagy tízezer kilométeres távolságba is eljut – olykor hatalmas mennyiségben – a szaharai finomszemcsés poranyag, írja a 24.hu.

Lehetett számítani a mostani por érkezésére. Varga György szerint kezdetben a Nyugat-Mediterráneum, Spanyolország, Dél-Franciaország és Olaszország, majd a Balkán-félsziget, Közép- és Nyugat-Európa, a Brit-szigetek, míg végül Szent-György napjára Krétától Izlandig, majdhogynem a teljes kontinens légköre szaharai porral lesz telítve.

Az esemény meteorológiai hátterében egy magaslégköri teknő délfelé húzódása eredményeként kialakult hidegcsepp áll. A kelet felé mozgó alacsonynyomású légköri képződmény előoldalán alakult ki az intenzív déli áramlás, mely ezután a kontinens feletti anticiklon blokkoló hatása miatt egyre jobban szétterjedt ÉNy-Európától egészen a Földközi-tenger keleti medencéjéig.

A porszemcsék jellemzően kőzetliszt-méretűek. A magyar elnevezés rendkívül találó, hiszen a hétköznapi finomra őrölt lisztéhez hasonló igen apró átmérőjű szemcseméret ez.

Varga szerint több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe. A szárazon kihulló por a felszínen is megjelenhet, de sokkal látványosabb az egyre gyakoribbá váló csapadéknak köszönhető nedves ülepedés, amit véres esőként is emlegetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

porvihar

vihar

európa