Siralmasan kevés lesz idén a két legnépszerűbb magyar gyümölcsből: jön a brutális drágulás?

HelloVidék   
  Megosztom
Siralmasan kevés lesz idén a két legnépszerűbb magyar gyümölcsből: jön a brutális drágulás?

A hazai termelők az uniós átlaghoz képest szemben minden idők egyik legsilányabb szüretére készülhetnek, hiszen a tavaszi fagyokkal tarkított időjárás hatalmas károkat okozott az alma- és a körteültetvényekben.

Markáns különbség lesz az idén a hazai és az Európai Unió más tagállamaiban betakarított alma és körte mennyisége között: míg itthon az elmúlt húsz év legrosszabb szüretére készülnek a gazdák, EU-szerte átlagos termést várnak a gazdálkodók, ami az árak emelkedését a hazai piacon is visszafoghatja, írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) honlapján közzétett jelentésben a 21 tagállam becslései alapján összesített adatok szerint idén 10,71 millió tonna alma várható az Európai Unió tagállamaiból. Ez a mennyiség négy százalékkal marad el az elmúlt három év átlagától. A körte esetében jelentősebb növekedés várható, az előzetes becslések alapján a tavalyinál 12 százalékkal nagyobb mennyiséget takaríthatnak be idén az uniós kertészetek, ami 2,19 millió tonnát jelent.

A FruitVeb július végén közzétett elemzése szerint egy átlagos évben 600 ezer tonna alma kerül le az ültetvényekről, de nem ritka, hogy egy jó évben akár 800-900 ezer tonnát is betakaríthatnak a gazdálkodók. Ebben az évben ugyanakkor az időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak a hazai almatermésben, így hozzávetőlegesen csupán 300-350 ezer tonna kerülhet le az ültetvényekről.

A körte esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Egy jó évjáratban 35-40 ezer tonna körte terem hazánkban, míg a rosszabb évjáratok termése 20–25 ezer tonna között alakul. A szüret már tavaly sem alakult fényesen, mintegy 28 ezer tonna került le az ültetvényekről, az idén ennek is csupán a felére számítanak a gazdálkodók. A FruitVeb becslése alapján a teljes termésmennyiség 13-16 ezer tonna körül alakulhat.

A silány terméseredményeket várhatóan ebben az évben az árak sem tudják majd kompenzálni. Mivel az egész unió­ban átlagos termésre számít a piac, így minden bizonnyal az árak sem emelkednek majd nagyobb mértékben, így hazánkban sem lehet különösebb drágulásra számítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

körte

gyümölcs

gyümölcstermés

időjárás