Siralmasan kevés lesz idén a két legnépszerűbb magyar gyümölcsből: jön a brutális drágulás?

HelloVidék   
  Megosztom
Siralmasan kevés lesz idén a két legnépszerűbb magyar gyümölcsből: jön a brutális drágulás?

A hazai termelők az uniós átlaghoz képest szemben minden idők egyik legsilányabb szüretére készülhetnek, hiszen a tavaszi fagyokkal tarkított időjárás hatalmas károkat okozott az alma- és a körteültetvényekben.

Markáns különbség lesz az idén a hazai és az Európai Unió más tagállamaiban betakarított alma és körte mennyisége között: míg itthon az elmúlt húsz év legrosszabb szüretére készülnek a gazdák, EU-szerte átlagos termést várnak a gazdálkodók, ami az árak emelkedését a hazai piacon is visszafoghatja, írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) honlapján közzétett jelentésben a 21 tagállam becslései alapján összesített adatok szerint idén 10,71 millió tonna alma várható az Európai Unió tagállamaiból. Ez a mennyiség négy százalékkal marad el az elmúlt három év átlagától. A körte esetében jelentősebb növekedés várható, az előzetes becslések alapján a tavalyinál 12 százalékkal nagyobb mennyiséget takaríthatnak be idén az uniós kertészetek, ami 2,19 millió tonnát jelent.

A FruitVeb július végén közzétett elemzése szerint egy átlagos évben 600 ezer tonna alma kerül le az ültetvényekről, de nem ritka, hogy egy jó évben akár 800-900 ezer tonnát is betakaríthatnak a gazdálkodók. Ebben az évben ugyanakkor az időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak a hazai almatermésben, így hozzávetőlegesen csupán 300-350 ezer tonna kerülhet le az ültetvényekről.

A körte esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Egy jó évjáratban 35-40 ezer tonna körte terem hazánkban, míg a rosszabb évjáratok termése 20–25 ezer tonna között alakul. A szüret már tavaly sem alakult fényesen, mintegy 28 ezer tonna került le az ültetvényekről, az idén ennek is csupán a felére számítanak a gazdálkodók. A FruitVeb becslése alapján a teljes termésmennyiség 13-16 ezer tonna körül alakulhat.

A silány terméseredményeket várhatóan ebben az évben az árak sem tudják majd kompenzálni. Mivel az egész unió­ban átlagos termésre számít a piac, így minden bizonnyal az árak sem emelkednek majd nagyobb mértékben, így hazánkban sem lehet különösebb drágulásra számítani.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

körte

gyümölcs

gyümölcstermés

időjárás