Szenzációs fiókák az elefántok házában: velük gyarapodott a vidéki állatkert

MTI   
  Megosztom
Szenzációs fiókák az elefántok házában: velük gyarapodott a vidéki állatkert

Pápua szarvascsőrű (Rhyticeros plicatus) fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban, az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfajt az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Pápua szarvascsőrűeket 2018 óta gondoznak Szegeden az ázsiai elefántok házában. A ritka madárfajnak mindössze ötven példányát nevelik az európai törzskönyvi program keretében a kontinens állatkertjeiben.

A szarvascsőrűek szaporodása egyedülálló az állatvilágban. A madarak magas esőerdei óriásfák odvait használják fészkeléshez, ahova a tojó befalazza magát, csupán egy kis nyílást hagyva, amelyen keresztül a párja átadja neki az általa összegyűjtött táplálékot, főként gyümölcsöket, kisebb állatokat. Így a kikelt fiókák csak akkor jutnak a szabadba, amikor már elkezdődhet a repülni tanulásuk. Állatkertekben mesterségesen készítenek számukra odút, ahogy Szegeden is tették egy kisebb hordó átalakításával. A pár élt a lehetőséggel, és fészket is rakott benne, majd sikeresen kiköltötte és felnevelte fiókáit.

A pápua szarvascsőrű a család legnagyobb faja több mint 90 centiméteres testhosszal, és hatalmas csőrrel. A méretes - de viszonylag könnyű - csőr a falazásban és a táplálékszerzésben is a madarak segítségére van. Az Indonézia délkeleti-részén, Új-Guineán és a környező szigeteken élő pápua szarvascsőrűekre jelenleg a legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, főként díszes tollaiktól fosztják meg őket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szegedi vadaspark

állatkert

újszülött