Vége a rettegésnek: elkészült a régóta várt magyar árvízkapu

MTI   
  Megosztom
Vége a rettegésnek: elkészült a régóta várt magyar árvízkapu

Befejeződött a Budakalász és Békásmegyer határán húzódó Barát-patak torkolati szakaszán lévő új árvízkapu építése. Az árvízkapu képes lesz kivezetni a patakon érkező nagy vízhozamot.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatás szerint a múlt év március elején kezdődött munkálatok eredményeképpen ezen az árvízkapun egy négy méter széles üzemi híd vezet keresztül, amely a meglévő árvízvédelmi védvonal iránytöréséhez illeszkedik, így a Duna védvonala észak felől a Gát utca nyomvonalán érkezik, a műtárgyon át keresztezi a patakot, majd annak torkolati szakaszán, a jobb parton, ívben haladva éri el a pünkösdfürdői árvízvédelmi fejlesztés védművének nyomvonalát, és megszakítás nélkül csatlakozik ahhoz - írja az MTI.

Az új létesítmény mindkét nyílásához egy-egy egyenértékű szivattyútelep kapcsolódik, amelyek másodpercenként öt köbméteres szivattyúzási hidraulikai kapacitással rendelkeznek

- hívták fe la figyemet.

Mint írták, a szivattyúzás csak a patak irányából a Dunába lehetséges, mivel az árvízkapu elsődleges feladata az, hogy árvíz idején a Duna vizét kizárják a patak medréből.

Ezenfelül az árvízkapu képes kivezetni a patakon érkező, váratlan nagy vízhozamot, és ezeknek a szélsőséges eseteknek az egyidejű kezelésére is alkalmas

A létesítmény 2023. szeptemberi műszaki átadásával megvalósult a Budakalász árvédelmi szakasz és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi rendszereinek a jogszabályi előírásoknak megfelelő biztonsági fokozatra történő kiépítése

- hívta fel a figyelmet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

fejlesztés

beruházás

árvízvédelem