Robban a bírságbomba: 50 ezret is fizethetsz ezért a magyar tavakon

HelloVidék   
  Megosztom
Robban a bírságbomba: 50 ezret is fizethetsz ezért a magyar tavakon

Az utóbbi hetek időjárásának köszönhetően az országban több helyen elkezdett kialakulni a jégpáncél szabad vizeink felszínén, ami sokakat bátorított fel arra, hogy akár a tiltás ellenére is a részben befagyott tavakra merészkedjenek. A HelloVidék utánajárt az országos jéghelyzetnek, illetve hogy lesz-e még lehetőségünk a szabadban csúszkálni és összegyűjtötte a korcsolyázás engedélyezésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is.

A hideg időjárás a szilveszterrel érkezett és január első napjaitól kezdve el is kezdődött a jégképződés, ám a nappali melegebb órák és a szeles időjárás miatt a jég nem tudott eddig kellő szilárdságú és vastagságú stabil felületté válni. A HelloVidék az Országos Vízügyi Főigazgatóságot kérdezte a jéghelyzetről, vizeink állapotáról.

A Duna jégmentes, a Tisza felső szakaszán tapasztalható helyenként erősödő jégzajlás, illetve a Tisza kisebb mellékfolyóin. A tavakon jelenleg parti jég van

– mondta Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre.

A legnagyobb tavunk, a Balaton jégpáncélja csak a körülbelül 2-3 centiméteres vastagságot érte el, ami messze van attól, hogy elbírjon egy embert. Egy kisebb közeli tavon, a Desedán is kialakult egy vékony jégréteg, ami szintén nem volt még alkalmas a sportolásra. Hasonló a helyzet a Velencei-tó környékén is, ahol a lakosság is a Velencei Önkormányzat által a könyvtár előtt kialakított műjégpályán csúszkál, hiszen a tó jégfelülete továbbra is veszélyes.

A Velencei-tavat nagyrészt egybefüggő jég borítja. A jég vastagsága a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének Velencei-tavi Tófelügyelősége szerint az Agárdi Tófelügyelőség előtti nyílt vízterületen 2020. január 17-én mértek alapján 8 cm körüli, változó vastagságú.

A jégre lépni továbbra is életveszélyes és a legtöbb helyen tilos

– írja hivatalos tájékoztatás.

Annak ellenére, hogy az országos figyelmeztetések szerint a szabad vizeink jegesedése még nem érte el azt az állapotot, hogy biztonságos legyen a korcsolyázás vagy akár egy jégtúra, sorra készültek a felvételek a Tisza-tó és a Pécsi-tó jegén sétáló, szórakozó emberekről.

Korcsolyázók a Pécsi-tavon
Sóki Tamás - MTI

A Tisza-tavon utoljára hivatalosan 2017-ben volt lehetőség lékhorgászatra, túrázásra vagy korcsolyázásra az akkor 35-40 centiméter vastagságú jégen. A Balatonon is ebben az évben volt az utolsó igazán fagyos tél. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a képeken és videókon teljesen biztonságosnak tűnő tavakon valójában miért nem lehet korcsolyázni.

Mindenkit csábítanak a befagyott tavak egy kis csúszkálásra, ám a látszólag vastag jégfelületek kellemetlen, akár életveszélyes meglepetéseket okozhatnak. A jeges vízbe esve 1-2 perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül az eszméletünket is elveszítjük, ezért szigorú rendeletek szabályozzák a szabad vízen tartózkodás feltételeit.

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait megfogalmazó hivatalos rendelet szerint a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kizárólag akkor, ha a jég kellő szilárdságú nem olvad, mozog. A szabály kitér arra is, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizek és azok mellékágain tilos a jégen tartózkodni.

A rendőrség szerint a gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert és szerkezete acélos, jó minőségű.

Kérdésünkre, hogy ki hozza meg a végleges döntést a jégre lépés engedélyezéséről Siklós Gabriella elmondta:

A korcsolyázási lehetőségekről, feltételekről mindig a korcsolyapályát üzemeltető dönt, ez legtöbbször a helyi önkormányzat.

A biztonságos csúszkálás ideje hivatalosan még nem érkezett el és ezzel kapcsolatban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése sem ígérhet biztosat. A pénteki és szombati időjárás kedvezett a korcsolyázni vágyóknak és vasárnap is többnyire erősen felhős, borult, ködös, hideg időre számíthatunk, délelőtt havas esővel, esővel. Azonban napközben felélénkülhet a szél a Dunántúlon és a Kisalföldön is, ami nem feltétlen tehet jót a kialakuló jégpáncélnak. Vasárnap maximum +5 fokig emelkedik a hőmérséklet, de hétfőtől már naposabb időszakokra is számíthatunk és növekedhet a nappali felmelegedés is, ami a hétvégén esetleg vastagodó jégfelületet ismét megolvaszthatja.

Összességében a szabad vizeink még nem állnak készen a csúszkálásra és az is előfordulhat, hogy 2020-ban sem lesz lehetőségünk a legtöbb tavunkon élvezni a biztonságos jégfelszín adta lehetőségeket. Szabályt szegni ebben az esetben sem érdemes mivel a testi épségünk kockáztatásán kívül, magas büntetéssel is számolhatunk. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást indíthat, így akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphatunk. Ennek ellenére nem kell elpakolniuk a szekrény mélyére a korcsolyáikat a sportolni vágyóknak, mivel számos lehetőséget kínálnak különböző települések kiépített pályái. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb korcsolyázási lehetőségeket és sípályákat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

korcsolya

balaton

tisza-tó

velencei-tó

duna

tisza

országos vízügyi főigazgatóság

omsz

tél