Drasztikus kávéárak jöhetnek: kevés volt az idei termés

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus kávéárak jöhetnek: kevés volt az idei termés

Drágulásra számíthatnak, akik kávéval indítják a napot, mivel a termelők kevesebb kávét tudtak előállítani, de közben a fogyasztás folyamatosan nőtt. A keresleti és kínálati különbözetek mindenképp meg fognak látszani a kereskedelmi árakban – írja az infostart.hu.

A Nemzetközi Kávészövetség előrejelzése a kávé drágulását mutatja, mivel számításaik szerint, akár félmillió zsákkal kevesebb a termés, mint a következő évi szükséglet.

Az idén átlagosan 10 százalékkal emelkedett a kávé átlagára a világ árutőzsdéin, az azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy a következő szezonra prognosztizált áremelkedés mennyire jelenik majd meg a kiskereskedelmi árakban

– mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Kiemelte, hogy attól nem kell tartani, hogy esetleg nem lesz kávé, mivel az előző három évben többlet volt a termesztésben. Az idei év hiányából adódó áremelkedés elsősorban a termelői árakra és a világpiac kereskedelmi áraira vonatkozhat az arabica és a Brazíliából származó típusok esetében.

A kiskereskedelmi árak változásának üteméről nem lehet biztosat tudni, hiszen egyes nagykereskedők előzetesen feltöltötték készleteiket, így a drágulás mértéke, folyamata lehetséges, hogy csak lassan következik be.

Arra csekély az esély, hogy rövid időn belül drágább áron kell levenni a boltok polcairól a kávékat, de amennyiben tartósan a novemberi, decemberi világpiaci árak maradnak, tapasztalható lesz a drágulás.

2019-ben májusban 90 cent volt fontonként a kávé ára, ami az idei év legalacsonyabb piaci árának számított. Ezt követően a kávé ára folyamatosan emelkedett: 20 százalék fölötti drágulást mutatott a kávé a világpiacon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

kávé

kávéfogyasztás

áremelkedés