Még mindig ez a sütemény a magyarok kedvence: mutatjuk hozzá a tökéletes receptet

HelloVidék   
  Megosztom
Még mindig ez a sütemény a magyarok kedvence: mutatjuk hozzá a tökéletes receptet

Egy tavaly készült felmérésben közel 7000 szavazó mondta el a véleményét arról, mi a kedvenc süteménye. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merre húz a szívünk. A kutatásból persze az is kiderült, hogy a magyarok leginkább a zserbót szeretik a sütemények közül. Cikkünkben éppen ezért utánajártunk annak is, hogy készül a tökéletes zserbó, illetve mutatunk egy kiváló receptet is hozzá.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén a válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség, a zserbó nyerte meg a szavazást. A válaszadók jelentős többsége, 85%-a nő volt. Elsősorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni - de a sütit ők is szeretik! A férfiak 17%-a havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8%-uk pedig hetente. A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13%-uk minden hétvégén és szintén 13%-uk hetente többször is bekapcsolja a sütőt. A felmérés egyik érdekessége volt, hogy saját süteménnyel is lehetett nevezni, közel 900 személyes specialitást indítottak el a szavazáson.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak, csakúgy, mint a nők, a gyümölcsös édességeket kedvelik leginkább, ezt követi náluk a túrós, majd a csokoládés. A fiataloknál azonban a csokis kedvencek hajszállal megelőzték a gyümölcsösöket. A listában szereplő ízek mellett sokan megemlítették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket is. A válaszokból kiderült, hogy legtöbbször az édesanyákat, nagymamákat, feleségeket kérjük meg, hogy süssön nekünk valamit.

Teret hódítanak az online receptek

A felmérés rámutatott, hogy ha nem mi magunk sütünk, leggyakrabban (32,3%) cukrászdában, kávézóban vásárolunk süteményt. Ha viszont időnk és energiánk is engedi, főként (16,4%) szakácskönyv, magazin vagy online fórum receptjét használjuk. Bár már új trendként megjelent, hogy bloggerek oldalain is informálódunk új receptekről (4,9%), de még mindig sokan vannak, akik kizárólag a szakácskönyvhöz ragaszkodnak (7,5%), mások nyomtatott magazinokban szeretnek izgalmas receptekre bukkanni (9%), de kimondhatjuk, hogy napjaink magasan legkedveltebb receptlelőhelye az online tér (25,9%).

Tésztafajták közül a piskóta viszi a prímet 32,6%-kal, de nem sokkal maradt le a kelt tészta sem, 31,1%-os kedveltséget ért el. A linzer a harmadik, kissé lemaradva, 27,2%-kal, majd szinte egyforma eredménnyel 23,8%-kal és 23%-kal zárja az ötös listát a kevert tészta és a leveles tészta.

A zserbó az abszolút kedvenc

A felmérés régiók, nemek és korosztályok szerinti süteményrangsorait vizsgálva azt látjuk, hogy az első két helyen többnyire a zserbó és a rétes váltja egymást, versengésükből összesítve egyértelműen a zserbó került ki győztesen. A második helyet a rétes uralja, míg a harmadik a mézes krémes lett.

A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.

A zserbó mellett a 10-es lista többi résztvevőjét is megilleti az elismerés. Magyarország kedvenc süteményei 2021-ben:

  1. Zserbó 35,7%
  2. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 32,7%
  3. Mézes krémes 30,3%
  4. Somlói galuska 28,8%
  5. Almás pite 27,8%
  6. Krémes 26,5%
  7. Aranygaluska 24,1%
  8. Bejgli (diós, mákos, gesztenyés, egyéb) 23,8%
  9. Rákóczi túrós 22,6%
  10. Fánk / Szalagos fánk 21,0%

Hogy készül a tökéletes zserbó?

A zserbó az egyik legnépszerűbb magyar ünnepi édesség, amit legtöbben nagymamáink konyhájában kóstoltunk először. A zserbó szelet számos elkészítési módját ismerjük, de hogyan készül a legklasszikusabb? Mutatjuk is a receptet.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a zserbó tésztalapjait liszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő felhasználásával kell összeállítani. A meglangyosított másfél liter tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk a másfél dkg élesztőt, meleg helyre tesszük, és megvárjuk, míg felfut. A fél kg liszttel elmorzsoljuk a felkockázott 15 dkg vajat, hozzáadjuk a sót, 4 dkg cukrot, az élesztős tejet és 2 tojás sárgáját. Ahhoz, hogy a zserbó tésztája megfelelő legyen, alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a masszát három részre osztjuk. Az adagokat egy órán át hagyjuk kelni.

A zserbó töltelékét ezután előkészítjük: összekeverjük a 25 dkg darált diót a 20 dkg porcukorral, a 2 csomag vaníliás cukrot is hozzáadjuk, a 80 dkg baracklekvárt pedig simára keverjük. A zserbó tésztáját lisztezett deszkán nyújtjuk ki. Két tésztalapra kenjük a lekvárt és a diós tölteléket, és miután egymásra tettük őket, befedjük az egészet a harmadik lappal – ez lesz a zserbó szelet teteje. Ha megsült és kellőképpen ki is hűlt, a csokoládémázzal beborítjuk. Ehhez előbb sűrű cukros szirupot főzünk 1 dl forró vízzel, amihez hozzáadjuk a feldarabolt 20 dkg csokit. Ha kevergetés után kihűlt, egy kis vizet adunk hozzá, és egy tojásfehérjét is. A mázt a zserbó recept szerint hagyjuk megkötni, végül pedig meleg vízbe mártott késsel vágjuk szeletekre.

A fenti recept alapján a zserbó szelet sütése 170 fokon 40-45 percig optimális. De van olyan zserbó recept is, ami 180 fokos sütőben 40 percet ír elő légkeverés nélkül, és olyan is, ami előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten nagyjából 30 percet, amíg a teteje szép pirosra sül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

kedvenc sütemény

sütemény

sütemények

zserbó

zserbó recept

zserbó szelet