Ilyen egyszerűen, fillérekből készíthetsz házi májkrémet: finomabb, mint a bolti

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen, fillérekből készíthetsz házi májkrémet: finomabb, mint a bolti

Egekben a vaj, a zsír ára, lassan luxus a felvágott és a sajt is. Mi marad nekünk, mit tegyünk a kenyerünkre? Bár a boltokban az állati bensőségek árai sem úszták meg az drágulást, de ha utánaszámolunk, így is fele annyiból kihozható például a házi májas kence, ami ráadásul jóval egészségesebb is. Hozzunk hozzá a receptet!


 


 

Újabb fájdalmas csúcson a drágulás Magyarországon: 24,5%-os volt az infláció decemberben. Nincs az a magyar, akit ne sokkolna az a friss KSH-s inflációs mutató, amely szerint 12 hónap alatt, 2021. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a sajt (83,2%), a tojás (82,7%), a kenyér (81,1%), a vaj és vajkrém (79,4%), a tejtermékek (79,2%), az édesipari lisztesáru (71,0%), a margarin (58,0%), a péksütemények (57,2%), a tej (52,1%) és a baromfihús (51,5%) drágult. A háztartási energia 55,5%-kal kerül többe.

Az infláció utolérte a kencéket is, lassan már luxusnak számít minden bolti termék, amit a kenyérre tehetünk és kenhetünk. Egy év alatt megduplázódott a zsír ára, de elmondhatjuk ugyanezt a vajkrémre is. Ahogy elnézzük a bolti árakat, az egyik legolcsóbb élelmiszernek számító májkrém sem úszta meg a drágulást:

Májkrém ára a boltban (online weáruházakban):

  • Hame sertésmájkrém parasztos 105 g/ 359 Ft - Egységár: 1.590 Ft
  • Globus sertésmájkrém tépőzáras 65g/159 Ft - Egységár: 2 446 Ft/kg
  • Sertésmájkrém 62 g/289 Ft - Egységár: 4 661 Ft/kg
  • Maestro Pietro családi szárnyas májkrém 200g/ 289 Ft - Egységár: 1.590 Ft/kg

Ideje hát utánaszámolni, és nekiállni saját házi kencéket készíteni!

Ilyen – a boltinál olcsóbb és egészségesebb – megoldás lehet, ha magunk keverjük ki a krémeket, hiszen míg a nagyáruházakban kapható kencékben örülhetünk a 15%-25%-os májtartalomnak. Bár a boltokban a bensőségek árai sem úszták meg a drágulást, ha utána számolunk, legalább fele annyiból kihozható a házi májas kence:

2023 január közepén (online adatok szerint):

  • sertésmáj ára: 600-900 Ft/kg
  • csirkemáj ára: 1000 - 1475 Ft/kg

Ráadásul az egyszerű házi pástétom elkészítése is nagyban hozzá tud járulni a megfelelő vasfogyasztáshoz. A legjobb vasforráshoz, a csirkemájhoz, pedig még viszonylag olcsón hozzá is juthatunk az üzletekben. Csak el ne kiabáljuk!

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg máj (csirke, sertés, borjú)
  • 1 tk majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg krémsajt
  • só és bors ízlés szerint

A megtisztított hagymát vágjuk finomra. A májat készítsük elő, távolítsuk el az ereket, daraboljuk fel. A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl. Ezután adjuk hozzá a krémsajtot és a fokhagymát, botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl.

Még egy recept, egyenesen a TikTokról:

@szotyi_creations Készíts otthon májkrémet ? #nekedbe #fyp #recept #liver #májkrém #liverpate #mutimiteszel #mutimitsütsz #házikoszt #reggeli #reggeliötlet #breakfast #breakfastideas ♬ eredeti hang - Bea Romics

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

májkrém

infláció

gazdaság

áremelkedés