Ilyen egyszerűen, fillérekből készíthetsz házi májkrémet: finomabb, mint a bolti

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen, fillérekből készíthetsz házi májkrémet: finomabb, mint a bolti

Egekben a vaj, a zsír ára, lassan luxus a felvágott és a sajt is. Mi marad nekünk, mit tegyünk a kenyerünkre? Bár a boltokban az állati bensőségek árai sem úszták meg az drágulást, de ha utánaszámolunk, így is fele annyiból kihozható például a házi májas kence, ami ráadásul jóval egészségesebb is. Hozzunk hozzá a receptet!


 


 

Újabb fájdalmas csúcson a drágulás Magyarországon: 24,5%-os volt az infláció decemberben. Nincs az a magyar, akit ne sokkolna az a friss KSH-s inflációs mutató, amely szerint 12 hónap alatt, 2021. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a sajt (83,2%), a tojás (82,7%), a kenyér (81,1%), a vaj és vajkrém (79,4%), a tejtermékek (79,2%), az édesipari lisztesáru (71,0%), a margarin (58,0%), a péksütemények (57,2%), a tej (52,1%) és a baromfihús (51,5%) drágult. A háztartási energia 55,5%-kal kerül többe.

Az infláció utolérte a kencéket is, lassan már luxusnak számít minden bolti termék, amit a kenyérre tehetünk és kenhetünk. Egy év alatt megduplázódott a zsír ára, de elmondhatjuk ugyanezt a vajkrémre is. Ahogy elnézzük a bolti árakat, az egyik legolcsóbb élelmiszernek számító májkrém sem úszta meg a drágulást:

Májkrém ára a boltban (online weáruházakban):

  • Hame sertésmájkrém parasztos 105 g/ 359 Ft - Egységár: 1.590 Ft
  • Globus sertésmájkrém tépőzáras 65g/159 Ft - Egységár: 2 446 Ft/kg
  • Sertésmájkrém 62 g/289 Ft - Egységár: 4 661 Ft/kg
  • Maestro Pietro családi szárnyas májkrém 200g/ 289 Ft - Egységár: 1.590 Ft/kg

Ideje hát utánaszámolni, és nekiállni saját házi kencéket készíteni!

Ilyen – a boltinál olcsóbb és egészségesebb – megoldás lehet, ha magunk keverjük ki a krémeket, hiszen míg a nagyáruházakban kapható kencékben örülhetünk a 15%-25%-os májtartalomnak. Bár a boltokban a bensőségek árai sem úszták meg a drágulást, ha utána számolunk, legalább fele annyiból kihozható a házi májas kence:

2023 január közepén (online adatok szerint):

  • sertésmáj ára: 600-900 Ft/kg
  • csirkemáj ára: 1000 - 1475 Ft/kg

Ráadásul az egyszerű házi pástétom elkészítése is nagyban hozzá tud járulni a megfelelő vasfogyasztáshoz. A legjobb vasforráshoz, a csirkemájhoz, pedig még viszonylag olcsón hozzá is juthatunk az üzletekben. Csak el ne kiabáljuk!

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg máj (csirke, sertés, borjú)
  • 1 tk majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg krémsajt
  • só és bors ízlés szerint

A megtisztított hagymát vágjuk finomra. A májat készítsük elő, távolítsuk el az ereket, daraboljuk fel. A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl. Ezután adjuk hozzá a krémsajtot és a fokhagymát, botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl.

Még egy recept, egyenesen a TikTokról:

@szotyi_creations Készíts otthon májkrémet ? #nekedbe #fyp #recept #liver #májkrém #liverpate #mutimiteszel #mutimitsütsz #házikoszt #reggeli #reggeliötlet #breakfast #breakfastideas ♬ eredeti hang - Bea Romics

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

májkrém

infláció

gazdaság

áremelkedés