A 8 legfurcsább nevű magyar étel: Te melyiket kóstoltad már?

HelloVidék   
  Megosztom
A 8 legfurcsább nevű magyar étel: Te melyiket kóstoltad már?

Korábban már összegyűjtöttünk 12 különleges névvel rendelkező hagyományos, magyar ételt és receptjüket. Most viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét mutatunk néhányat. Lássunk további nyolc furcsa nevű hazai ételt, melyeket még ma is elkészíthetünk a fennmaradó receptek alapján.

Az biztos, hogy a magyarok nem szűkölködnek különleges receptekben és furcsa nevű ételekben. Nem is gondolnánk, hogy sokan ma napig szívesen készítenek olyan vicces nevű fogásokat, mint a legényfogó leves vagy az angyalbögyörő. Vannak, akik az interneten böngészve bukkannak rá ezekre a fogásokra, vanna viszont, akik nagyszülőktől, rokonoktól "öröklik" meg ezeket a recepteket.

Ne mondj le az álmaidról! Gyors pénzügyi segítség ITT!

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk különleges, olykor vicces nevű ételeket, mivel azokat szerettük volna megmutatni, amelyeket tényleg nagyon kevesen ismernek sőt, ami talán fejtörést okoz, ha megpillantjuk egy ízig-vérig magyaros étterem étlapján.

Mivel az előző receptek hatalmas sikernek örvendtek, így most is kerestünk néhány különleges, elfeledett magyar étel, amit lehet, hogy már csak a nagyszüleink ismernek és készítenek.

  1. lucskos káposzta: Paprikás rántást készítünk. Erre rádobjuk a szeletelt káposztát. És hideg vízzel töltjük fel. Ha felforr tehetünk hozza 1-2 leveskockát, vagy csak sózzuk. Főzzük fél kész állapotig és akkor teszik hozza a felkockázott krumplit. Habarást készítünk és amikor a krumpli is megfőtt beleöntjük a levesbe. Bele törjük a fokhagymát és még egyszer “rottyantuk”.
  2. tejleves: A lisztet összegyúrjuk a tojássárgával. Egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy lisztezett felületen elrendezzük, hogy ne tapadjon össze. A tej negyed részében elkeverjük a vaníliás pudingport. A többi tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a tésztát és 2-3 perc alatt megfőzzük. A pudingporos tejet a leveshez adjuk, majd kicsit még forraljuk, hogy besűrűsödjön.
  3. vakarcs: Lisztet,zsírral,asütőporral,sóval összemorzsoljuk és a tojással,tejföllel tésztává gyúrjuk.2-3-szor hajtogatjuk,a hajtogatások között 30 percet pihentetjük a tésztát.Végén kinyújtjuk,tetejét bevagdossuk,megkenjük tejföllel,megszórjuk reszelt sajttal,kockákra vágjuk.Lisztezett kivajazott,vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,és meg sütjük.
  4. izzasztott káposzta: Az ételhez szükség van savanyú káposztára, kolbászra, sonkára és szalonnára, valamint sarált töpörtyűre. Egy tepsibe rétegezve helyezzük a hozzávalókat és megsütjük. Kínálhatjuk főtt vagy sült burgonyával vagy burgonya gombóccal, esetleg kenyérrel.
  5. dudogó: Ez egy aszalt gyümölcsökbôl, legtöbbször vadkörtébôl, almából, szilvából, cseresznyébôl, illetve meggybôl készült aszalékleves, melyet többnyire habarás nélkül
    fogyasztanak.
  6. cicege: A magyar konyha tájjellegű étele a cicege, vagy dödölle. Laktató, kiadós. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Meghámozzuk és lereszeljük a burgonyát. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a sóval, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel, és a törött borssal fűszerezzük. Ha lepényként sütjük, a tepsit vastagon kizsírozzuk , vagy kiolajozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a burgonyás masszát. A sütőben pirosra sütjük és kockára vágva rakjuk tálra. Ha sütjük, bőven forrósítunk hozzá zsírt vagy ola­jat, és nagyobb, lapos pogácsákat formázva rakjuk bele a burgonyás masszát. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tűzálló tálba rakjuk, rétegenként tejfölözve.
  7. sterc: Lisztpépből és zsírból készült laktató szegényétel, melyet aludttejjel, tejföllel, zsírral vagy pirított hagymával ettek.
  8. szajmóka: egyfajta disznósajt, amit a kevésbé értékes részek mellett káposztával vagy krumplival kevertek és töltöttek sertésgyomorba abálás előtt. Mára persze ez is változott – a szajmóka inkább tűnik egy gyomorba töltött szaláminak, mint egy laza, abált maradékmentőnek. Akárcsak a magyar konyhában, itt sem létezett maradék disznóöléskor – különböző zöldségekkel dúsított abalé alapú levesekben szolgálták fel azokat a húsnyesedékeket, amik nem kerültek sem hurkába, sem kolbászba.

Ha szereted és kutatod a vidék ízeit, keresed a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, akkor van egy jó hírünk a számodra. A vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató tartalommal jelentkezik augusztustól a HelloVidék.

Nincs titkos recept, csak hagyomány – valljuk, ezért is tartottuk fontosnak, hogy elindítsuk a HelloVidék új, magazin jellegű receptoldalát. A heti rendszerességgel megjelenő anyagok a magyar vidék ízeit igyekeznek majd bemutatni úgy, hogy szó essen a receptekhez kötődő hagyományokról, és a személyesebb hangvételű történetekről is. Természetesen mindezt a 21. század igényei szerint újragondolva, modern, trendi formában

- foglalta össze a rovat koncepcióját Nagy Bálint, a HelloVidék lapigazgatója.

A különleges és étvágygerjesztő fogásokat ígérő rovat hetente megjelenő írásaiban mindenki számára elérhető és elkészíthető recepteket mutatunk majd be. De nemcsak az adott fogások elkészítési módját és a hozzá illő bort vagy egyéb italt terítjük a virtuális ebédlőasztalunkra, hanem az azokhoz fűződő sztorikba, történelmi érdekességekbe, izgalmas infókba is beavatjuk majd az olvasókat

- tette hozzá Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, az új rovat szerzőpárosa, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztronómia

gasztro

magyar étel

magyar ételek

nép étel

magyar népi étel

különleges nevű étel

különleges nevű magyar étel