Ez nem városi legenda: íme 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
A szabály alól a következő zöldségek kivételek, így ezeket valóban érdemes inkább párolva, de nem túlfőzve fogyasztani.
A szabály alól a következő zöldségek kivételek, így ezeket valóban érdemes inkább párolva, de nem túlfőzve fogyasztani.
A kép nem fekete-fehér: arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt zöldség, gyümölcs valójában egészségesebb, mint annak a bio megfelelője.
Gyakorló háziasszonyként megannyi kétely lehet bennünk, amikor egy nagybevásárlás után nekiállunk pucolni egy bolti sárgarépát vagy a piaci almát. Mennyire vegyszerezik a zöldségeket? Hazai szakemberek segítségével próbálunk a téma végére járni.
Van egy fantasztikus hírünk, nem kell kidobni, a komposztáláson túl is számtalan egyéb módon hasznosíthatjuk a zöldségek és gyümölcsök héját, például festhetünk vagy takaríthatunk is velük. Hozunk is pár szuper ötletet!
Még a legtisztább élelmiszerboltok sem mossák meg helyetted a termékeket, éppen ezért vedd kezedbe a dolgokat egészséged érdekében!
Összességében jól alakult a hazai zöldség-gyümölcs ágazat idei éve, de bizonyos problémák makacsul tartották magukat 2023-ban. A csapadék például bőséges volt, de eloszlása már korántsem volt egyenletes, és kárt is okozott.
Igazi szuperélelmiszer terem a magyar földeken, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók.
Erős kilengések voltak tapasztalhatóak a magyarok egyik legkedveltebb zöldsége, a sárgarépa árában az elmúlt időszakban, de ez csak a fogyasztói oldalon jelentkezik, a termelői árak Európa-szerte egységesen alacsonyak.
A NAK, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot és foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség- Gyümölcs Hősének.
Ha rendelkezünk pincével vagy kamrával, egészen biztos, hogy a megfelelő raktározással rengeteg pénzt megtakaríthatunk, hogy az őszi, téli időszakban ne kelljen boltban megvásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket.
Fedezze fel, mely általános háztartási cikkeket használhatja újra az udvaron, hogy tápanyag-löketet adjon a növényeknek és a talajnak.
Bár a boltokban egész évben jelentős a zöldségkínálat, a koratavaszi időszaktól kezdődően egyre több zöldségfajta esetében veszi át az import helyét a magyar áru.
Hogy miért van helye a konyhánkban és az ételeinkben? Ennek jártunk most utána.
Már nem csak a nagyáruházak hűtőpultjaiban, de online is vásárolhatunk friss csírákat. Egy a bökkenő, bárhonnan is szerzzük be: 10-15 ezer forintot is kóstálhat a kilós ára. Minek is ennyiért megvenni, ha magunk is elkészíthetjük?
Hogyan fermentálj otthon, ha sosem csináltad? Télen is bele lehet vágni? Mit érdemes, hogy álljunk neki, milyen eszközök kellenek hozzá? Most segítünk!
A vásárlók egyértelműen az akciós zöldségeket keresik a boltokban, és kevesebbet vásárolnak normál áron, mindez igényt teremt az utánpótlási mentorprogramra.
A kamra tele van fonnyadt saláta zöldjével, babszemekkel, megvékonyodott sárgarépával és zellerrel? Ahelyett, hogy első felindulásból kukába dobnánk őket, próbáljuk meg menteni, ami menthető.
Még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölccsel töltsük fel az éléskamránkat.
Mégis, hogyan tároljuk akkor őket, hogy ne végezzék kukában? Mutatunk néhány hasznos tippet!
Növényeket termeszteni és gondozni egy felelősségteljes feladat ugyan, de megannyi örömet is tud okozni. Közösségekhez is tartozhatunk, ahol magokat, palántákat, friss terméseket cserélgethetünk vagy éppen tippeket adhatunk egymásnak.