Hivatalos: itt élnek a legboldogabb emberek Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Hivatalos: itt élnek a legboldogabb emberek Magyarországon

A régiók eseményeit bemutató sorozatunkban számos térség legfontosabb történéseit összegyűjtöttük már. Cikkünkben most a Balaton bizonyos területeit is magában foglaló Közép-Dunántúlt nézzük meg közelebbről: lássuk mi történt 2019-ben.

A Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyét magában foglaló Közép-Dunántúl régió központja Székesfehérvár. A térség megyéi kiemelt szerepet töltenek be az ország történelmében: Székesfehérvár koronázási város és a királyok székhelye volt és Veszprémre pedig a királynék városaként szoktak hivatkozni. A Közép-Dunántúl az ország harmadik legfejlettebb régiója népessége 1 058 236 fő területe pedig 11 237 km², ezzel a második legsűrübben lakott régiónak számít. Népszerűsége nem véletlen, hiszen gazdaságilag és közlekedés szempontjából is kiemelt jelentőségű, illetve természeti adottságainak köszönhetően, a Balatonnnak is otthont adó térség turisztikai és természetföldrajzi fontossága is kimagasló, ezért itt sem múlt el az év jelentős történések nélkül.

Sorozatunkban górcső alá vettük a Balatont, mint turisztikai régiót, két nagy folyónkat a Dunát és a Tiszát és foglalkoztunk már Közép-Magyarország és Észak-Magyarország eseményeit követően az Alföld északi és déli területeivel. Most lássuk, mi történt 2019-ben a Közép-Dunántúlon.

A sikeres megyeszékhely és a Balaton-felvidéki világörökség

A régió hírnevét méltán öregbítő Veszprém város már tavaly decemberben lépett egy nagyot a sikert ígérő úton, amikor 2018 decemberében elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet és azóta a 2019-ben elindult munka mellett, folyamatosan újabb sikereket zsebelhetett be. A népi kultúrát modern eszközökkel bemutató veszprémi Bakonyi Ház lett az Év Tájháza 2019-ben. A város a kulturális főváros cím után még egy rangos elismerésben részesült, hiszen az UNESCO a Zene városa díjjal tüntette ki. A megyeszékhely az említett eseményeken kívül idén büszkélkedhetett ízletes világbajnokságra készülő tortával és az ország gigantikus karácsonyfáját is innen szállították a fővárosba.

A "siker hullámba" a régió más területei is bekapcsolódtak, így több helyen indult fejlesztés, amiknek egy részét már a Balatonról szóló cikkünkben is említettük korábban. Írtunk róla, hogy nyolc Balaton-felvidéki helyszín a világörökség része lehet, ezért közel hárommilliárd forintból újulhatnak meg a világörökségi kultúrtáj turisztikai fejlesztési projekt keretében és arról is, hogy a néhány éve létrehozott tihanyi Levendula Ház, bakonybéli Pannon Csillagda és Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont után döntés született az új Kis-Balaton Turisztikai Látogatóközpont megépítéséről, amely hasonlóan elődjeihez a természeti értékeket bemutatva hirdesse fontosságukat.

Dübörgő fásítási program és tömegesen kivágott fák

A természet jelentősége országos szinten is nagyobb hangsúlyt kapott 2019-ben. Az Országfásítási Programmal kapcsolatos projektek megvalósításával létrejövő fenntartható erdőtelepítéssel azt remélik, hogy a következő három-öt évben legalább huszonötezer hektárnyi új zöldterület jön létre, amely hozzájárul a klímavédelemhez, véd a fénytől és az erróziótól. Rohamos ütemben indult el a Közép-Dunántúlon is a fásítás: írtunk róla, hogy fejér megyében is rengeteg csemetét ültettek és a Vértesi Erdő Zrt. is csatlakozott a programhoz.

Ám az erdőkkel kapcsolatban nagy port kavart a balatonfűzfői fakivágás híre is, amelynek következtében szinte egy teljes erdő tűnt el egy sporttelep és egy lakópark építése kapcsán végzett tömeges fakivágás miatt. A városban az ipar fejlődése mellett a turisztikai vonzerő növelése is cél, ezért a strandok, uszoda fejlesztések után ezek a beruházások is ezt hivatottak szolgálni.

Fejlődő települések, új gyárak és munkahelyek

A felesztések nemcsak a Balaton partot és közvetlen környezetét érték el: Dunaújvárosban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül másfél milliárd forintnyi fejlesztés indult el. Mivel a terület jelentős részén nincs megoldva a felszíni vizek összegyűjtése és elvezetése 482 millió forintból tervezik fejleszteni Táborállás városrészen a csapadékvíz elvezetést, három különböző városrészben található orvosi rendelőblokkot 196,74 millió forint ráfordítással, 619 millió forintból a kerékpárút-hálózatát és a Dózsa Mozi Centrum energetikai korszerűsítését 196 millió forintból fejlesztik.

A városban gyárfejlesztés is indult: írtunk róla, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot, termelést javító fejlesztésről döntöttek, amely során a dunaújvárosi papírgyár megújulhat. A gyárfejlesztések az iparáról is híres, idén a legboldogabb városnak is megválasztott Tatabányát sem kerülték el: többek között a híres gumiabroncsgyártó Bridgestone milliárdos beruházás keretében fejlesztette tovább tatabányai gyárát és a gyártókapacitás bővítésén kívül idén átadták az új raktárukat is, amely hatékonyabban tudja kiszolgálni a hazai és a nemzetközi autógyárakat. Új vállalatok is otthonuknak választották a várost 2019-ben: a HelloVidék megírta, amikor júliusban letették a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó-üzemének alapkövét. Rendkívül pozitív, hogy az új gyár, akár 181 munkahely teremtésével bővítheti a környék kínálatát.

A KSH legfrissebb adatai szerint a Közép-Dunántúlon a foglalkoztatottak száma 507 800 fő. A munkanélküliek száma országos viszonylatban szemlélve is kiemelkedően alacsony, mindössze 9800 fő. A bruttó átlagkereset (350 936 Ft) jóval magasabb az alföldi régiókénál, ám a közép-magyarországi, budapesti adatokat nem éri el.

Kiugróan magas ingatlanárak a Közép-Dunántúlon

A bruttó átlagkereset összege azonban továbbra sincs összhangban az ingatlanárakkal. A régiót kiugróan magas négyzetméterárak jellemzik és az albérletek havi bérleti díja is folyamatosan növekedett az utóbbi években. Jelentősen drágultak, vagy le is hagyták Budapest ingatlanárait az ország egyes városai, például a Közép-Dunántúlon is. A megyeszékhelyek közül kiemelkedő volt a drágulás például Székesfehérváron, illetve a legtöbb tranzakciót is itt bonyolították le a régió városai közül és a térség legdrágább családi háza és lakása is itt cserélt gazdát. Székesfehérváron a téglalakások 404 ezer, a panellakások 390 ezer, a családi házak 300 ezer, az újépítésű lakások pedig 520 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az idei év értékesítési statisztikái alapján. Ezt az összeget Veszprém közelítette meg a térségben.

Biztonságosabb utak, javuló közlekedés

Annak, aki a régióban dolgozik, illetve a térségben telepedett le jó hír lehetett a számos közlekedéssel kapcsolatos fejlesztés. Idén a sokak számára ijesztő bakonyi utak fejlesztésével tették biztonságosabbá a közlekedést, amelynek keretében új utat adtak át Zirc és Pápa között és több Veszprém megyei útszakasz felújítása is elindult. Talán a legnagyobb közlekedéssel kapcsolatos projekt a Várpalotát mentesítő 450 millióból megvalósuló bekötőút korszerűsítése volt, így Székesfehérvártól Veszprémig már végig négysávos úton autózhatunk.

2019 megszámlálhatatlan mennyiségű régióra vonatkozó eseménye mellett azonban talán a legérdekesebbnek a páncélos, pikkelyes ragadozók felfedezésének híre bizonyult, amiről szintén beszámoltunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

közép-dunántúl

balaton

veszprém

tatabánya

dunaújváros

fejlesztés

mi történt

2019